Geschiedenis

Castel Sant’Angelo Rome: 6 Ongelooflijke Curiosa over Hadrianus’ Mausoleum

Het Castel Sant’Angelo in Rome is na het Colosseum de meest bezochte attractie in Rome en de vijfde in Italië. Naast de beroemdste beelden, sculpturen en kunstwerken hebben de 960.000 bezoekers nog veel meer te ontdekken over deze unieke betoverende plek.

Hier zijn de geheimen en curiosa van Rome’s Castel San’Angelo.

Voordat we aan het artikel beginnen, is het belangrijk om je te waarschuwen: Castel Sant’Angelo is een van de meest bezochte toeristische attracties in Italië en de wereld. Omdat het hele jaar door toeristen komen, is de kans groot dat je lange rijen bij de kassa’s zult aantreffen als je besluit een bezoek te brengen. Om ongemak te voorkomen, raden we je aan om je ticket van tevoren online te kopen. Klik hieronder om je toegangskaart te reserveren en snel en probleemloos naar Castel Sant’Angelo te gaan.

castel santangelo roma

Skip-the-line ticket Castel Sant’Angelo Rome: snelle toegang

Koop online. Kies je gewenste tijd. Bezoek Rome’s Castel Sant’Angelo, de Sant’Angelo Brug, de gevangenissen en meer.

Je kunt gratis annuleren tot de dag voor je bezoek.

Feiten en curiosa over het Castel Sant’Angelo in Rome

Het standbeeld van Castel Sant’Angelo

statua arcangelo michele castel sant'angelo

Standbeeld van aartsengel Michael verwoest door brand

Zoals al vermeld in het artikel over de geschiedenis van Castel Sant’Angelo, is het standbeeld waaraan het kasteel zijn naam ontleent niet altijd hetzelfde geweest.

Het eerste beeld van de engel was in feite van hout, maar atmosferische verschijnselen hebben het uiteindelijk afgebrokkeld.

Er volgde een tweede in marmer, dat werd verwoest tijdens de opstand van 1379.

De derde, ook van marmer maar met bronzen vleugels, viel in stukken toen de bliksem het kasteel trof en een kruitmagazijn opblies.

In 1497 werd gekozen voor een bronzen beeld, maar in 1527 dicteerden oorlogseisen dat het gegoten moest worden om kanonnen te maken.

In 1573 werd een andere marmeren versie gebouwd met bronzen vleugels, die vervolgens in 1753 werd vervangen door het huidige bronzen beeld van de Vlaamse beeldhouwer Peter Anton von Verschaffelt.

De kerkers van het kasteel

castel sant'angelo beatrice cenci

Spook zonder hoofd door Beatrice Cenci

Het kasteel werd eeuwenlang gebruikt als gevangenis.

De meest gevreesde kerker was die van San Marocco (of Sammalò), aan de achterkant van het bastion San Marco.

Daar werd de veroordeelde van bovenaf neergelaten en had hij niet genoeg ruimte om te staan of te liggen.

cella infame sammalo castel sant'angelo

De beruchte cel: Sammalò

Op de onderste verdieping van het gebouw bevonden zich de cellen die gereserveerd waren voor VIP’s, waaronder de beroemde kunstenaar Benvenuto Cellini (en zijn al even beroemde ontsnapping).

Maar hij was niet de enige: in de geschiedenis zaten de humanisten Platina en Pomponio Leto, Beatrice Cenci en de filosoof Giordano Bruno gevangen in Castel Sant’Angelo, naast vele andere beroemde persoonlijkheden.

De beroemde ontsnapping van Benvenuto Cellini

benvenuto cellini castel sant'angelo

Benvenuto Cellini abseilt van Castel Sant’Angelo

De Florentijnse beeldhouwer, schrijver en goudsmid, niet alleen beroemd om zijn werken maar ook om zijn rusteloze ziel, werd in 1538 gevangen gezet op beschuldiging van het stelen van eigendommen van de kerk tijdens de plundering van Rome door de Lansquenets.

Maar, zoals je je gemakkelijk kunt voorstellen, zat de kunstenaar niet stil om zijn straf uit te zitten: op een nacht toen het kasteel Corpus Christi vierde, liet Cellini zich van het bastion San Giovanni zakken met de klassieke methode van geknoopte lakens, nadat hij de celdeur had opengeforceerd met een nijptang die hij van zijn cipier had afgepakt .

De landing verliep niet zo soepel en hij brak zelfs zijn been. De kunstenaar slaagde er echter in om te ontsnappen en toevlucht te zoeken bij kardinaal Cornaro, die hem echter kort daarna teruggaf aan de paus.

Terug in Castel Sant’Angelo, deze keer in een nog benauwdere en donkerdere cel, profiteerde Cellini van het weinige half uur daglicht om de Bijbel te lezen.

Op één muur van de cel is nog steeds een glazen ruit geplaatst om de tekening van een herrezen Christus te beschermen waarvan de kunstenaar, in zijn beroemde autobiografie “Vita”, zichzelf het vaderschap toeschrijft.

Hij kreeg gratie van de paus en werd in december 1539 vrijgelaten uit de gevangenis op voorspraak van kardinaal Ippolito II d’Este en de koning van Frankrijk.

Mastro Titta, er boja de Roma

castel sant'angelo mastro titta

Mastro Titta, de beul van Rome

“Mastro Titta steekt de brug over.” Dat zeiden de burgers van Rome toen ze de beul van de Pauselijke Staten over de Ponte Elio richting het kasteel zagen gaan, zich er terdege van bewust dat er binnenkort iemand geëxecuteerd zou worden.

Giovanni Battista Bugatti, bekend als Mastro Titta, was slechts een van de vele beulen in dienst van de Pauselijke Staten, maar hij was ook een van de beroemdste vanwege de lengte van zijn carrière: maar liefst 68 jaar!

Een zeer lange carrière, zelfs voor de huidige tijd, maar laten we niet vergeten dat Bugatti zijn beroep uitoefende van 1796 (op de jonge leeftijd van 17 jaar) tot 1864 toen hij, na niet minder dan 514 executies, op 85-jarige leeftijd werd vervangen en uiteindelijk met pensioen ging.

Als hij niet bezig was met het martelen, inkwartieren, ophangen of guillotineren van de veroordeelden op het plein van Castel Sant’Angelo, wijdde Mastro Titta zich in zijn werkplaats aan het veel rustigere beroep van paraplu-maker.

Maar op elk moment kon hij worden opgeroepen: Mastro Titta sloot dan haastig zijn winkel en stak de Ponte Elio over, tot ontzetting van degenen die hem zagen passeren.

Hoewel zijn beroep hem niet aanstond, was Mastro Titta op zijn eigen manier een beroemdheid in het 19e-eeuwse Rome.

In 1891 werd zijn vervalste autobiografie gepubliceerd onder de titel ‘Mastro Titta, de beul van Rome: memoires van een beul door hemzelf geschreven’.

Na verloop van tijd werden veel gedichten, komedies en films aan hem opgedragen .

Omdat hij deel is gaan uitmaken van de populaire Romeinse traditie, voedt hij een andere spooklegende: er wordt gezegd dat zijn geest, gehuld in de rode mantel die hij droeg toen hij beul was, bij het eerste licht kan worden gezien terwijl hij in de buurt van veel van de executieplaatsen loopt, niet in de laatste plaats op het plein van Ponte Sant’Angelo, waar hij iedereen die hij tegenkomt een snuifje zou aanbieden, zoals hij bij leven deed met veroordeelde gevangenen.

Huiveringwekkend!

castel santangelo roma

Skip-the-line ticket Castel Sant’Angelo Rome: snelle toegang

Koop online. Kies je gewenste tijd. Bezoek Rome’s Castel Sant’Angelo, de Sant’Angelo Brug, de gevangenissen en meer.

Je kunt gratis annuleren tot de dag voor je bezoek.

De geheime doorgang van Castel Sant’Angelo

papa alessandro sul passetto di borgo

Passetto di Borgo

Een van de meest intrigerende kenmerken van Castel Sant’Angelo is de geheime gang, bekend als de Passetto di Borgo. Deze verhoogde gang verbond het fort met het Vaticaan, zodat de pausen konden ontsnappen in geval van gevaar.

De Passetto di Borgo, ook wel bekend als‘er Corridore‘ in Romeins dialect, is niet echt een geheim, want veel Romeinen en anderen zijn ervan op de hoogte.

Maar slechts weinigen hebben de kans gehad om deze beschermde doorgang , die het Vaticaan met Castel Sant’Angelo verbindt, van binnen te verkennen.

De Passetto werd oorspronkelijk gebouwd in 1277 als een geheime ontsnappingsroute voor de pausen in geval van gevaar en stelde hen in staat om snel de veiligheid van het kasteel te bereiken.

Door de eeuwen heen werd het vergroot en versterkt door verschillende pausen, die het uitrustten met wachtpaden en wachttorens.

Tijdens historische gebeurtenissen zoals de invasie van Rome door de Franse troepen van Karel VIII in 1494 en de plundering van Rome door de Lansquenets van Karel V in 1527, bleek de Passetto van vitaal belang voor de ontsnapping van de paus.

De doorgang is ongeveer 800 meter lang en loopt van de Vaticaanse paleizen naar de Bastione San Marco van Castel Sant’Angelo. Vandaag de dag is de doorgang niet toegankelijk voor het publiek, maar wel via rondleidingen.

Castel Sant’Angelo is een van de bezienswaardigheden in de film ‘Angels and Demons’

De film‘Angels and Demons‘, gebaseerd op het gelijknamige boek van Dan Brown, neemt de kijker mee op een reis langs de suggestieve locaties van Rome en Vaticaanstad, en Rome’s Castel Sant’Angelo speelt een belangrijke rol in de plot van de film.

Wanneer vier kardinalen worden ontvoerd door de Illuminati, moet professor Langdon hun verdwijning onderzoeken. De zoektocht voert hem door de straten van Rome naar Castel Sant’Angelo, een imposant fort aan de oever van de rivier de Tiber.

Langdon en zijn metgezellen gaan het fort binnen op zoek naar aanwijzingen. Ze steken de opvallende Sant’Angelo-brug over, die versierd is met beelden van engelen.

Binnen ontdekt Langdon de Passetto di Borgo, een oude ontsnappingsroute die het kasteel verbond met de paleizen van het Vaticaan. De race tegen de klok leidt hen uiteindelijk naar de necropolis onder de Sint-Pietersbasiliek, waar de climax van het verhaal zich ontvouwt.

Naast Castel Sant’Angelo bevat de film een aantal andere iconische locaties in Rome en Vaticaanstad, waarbij interieurs van historische gebouwen en beroemde kunstwerken worden nagespeeld.

Castel Sant’Angelo bezienswaardigheden: conclusies

Hier komen we aan het einde van deze post met de vreemdste en meest fascinerende curiosa van Rome’s Castel Sant’Angelo.

Als je twijfels of vragen hebt, of als je nog andere verhalen over deze bezienswaardigheid weet te vertellen, laat dan hieronder een reactie achter.

Ik voeg het graag toe aan het artikel!

castel santangelo roma

Skip-the-line ticket Castel Sant’Angelo Rome: snelle toegang

Koop online. Kies je gewenste tijd. Bezoek het Castel Sant’Angelo in Rome, de Sant’Angelo Brug, de gevangenissen en nog veel meer.

Je kunt gratis annuleren tot de dag voor je bezoek.

Articoli simili

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan